Bijeenkomst grotere campings Glasvezel

20 oktober 2016

Op woensdag 21 september vond bij Café Ome Toon te Biest-Houtakker de informatie avond plaats voor grote campings (meer dan 30 staanplaatsen) gelegen in het gebied van Midden-BrabantGlas. Lees hier het verslag. Wilt u meer informatie over de technische achtergronden van Wifi op uw camping neem dan even een kijkje op het verslag van de kleinere campings.

De avond werd geopend door Joost Bol voorzitter van Midden-BrabantGlas. Joost geeft nog uitleg over de kosten van de aanleg en de operationele kosten. Voor ondernemers gelden andere abonnementstarieven, die meestal lager liggen dan voor de triplepakketen van particulieren.

Verder heeft Joost ook uitleg gegeven over de structuur van de glasvezel. Er zijn twee koppelingen één via KempenGlas op verdeelstation Eindhoven en één via Midden-BrabantGlas op verdeelstation Tilburg, beide zijn gekoppeld aan Amsterdam en beide worden gebouwd op duurzaamheid en bedrijfszekerheid.

Iedereen die een aansluiting krijgt heeft zijn rechten en plichten. Voor grote(re) campings geldt dat er een ander Service Level Agreement (SLA) afgesloten wordt dan voor particulieren. Want wat als op vrijdagavond om 19.00 uur de kabel wordt stuk getrokken? Als ondernemer kunt u zich het niet permitteren om ontevreden gasten te hebben. Bovendien wil de coöperatie niet dat de schuld bij hen komt te liggen, de coöperaties willen professionele dienstverlening en goede kwaliteit leveren.

In het kort komt het erop neer dat campings met meer dan 30 staanplaatsen 2 aansluitingen nemen waarvan minimaal 1 aansluiting met een SLA die past bij een grote camping. Deze aansluiting zal dan in basis gebruikt worden voor de voorzieningen van de gasten (TV, Internet). De SLA die hierbij hoort kost 15 EUR per maand extra bovenop de basiskosten van de coöperatie. De 2e aansluiting zal primair dienst doen voor het pinnen plus de kantoor werkzaamheden. Hier adviseren wij ook een SLA dat behoort bij een grote camping.

De coöperatie levert de glasvezel tot in de meterkast. De verdere verspreiding op het terrein zelf is aan de ondernemer. De coöperatie kan u op verzoek namen van bedrijven geven die u kunnen helpen bij het verder door trekken van het signaal op uw terrein, bijvoorbeeld via coax kabels.

Wifi mag gratis verspreid worden over het terrein. Er wordt steeds meer via de WIFI gedaan. Glasvezel zorgt ervoor dat er voldoende capaciteit ter beschikking komt op de camping. Echter op de camping zelf kan het best voorkomen dat er nog wat investeringen nodig zijn om het wifi signaal goed bij iedereen ter plaatse te krijgen.

Voor TV gelden andere regels. Het TV signaal wordt doorgegeven via de door u gekozen provider die u het pakket levert. U kiest een zakelijke of een particuliere pakket. De provider draagt de verplichte gelden van doorgeven af aan de fiscus. Er zijn gespecialiseerde providers voor campings. Zij kunnen u volledig ontzorgen. Omdat iedere onderneming anders is wordt er een pakket op maat gemaakt. TV via internet kan gratis worden doorgegeven.

Iedereen kan zelf kiezen welke provider en pakket ze afnemen. Let met een zakelijk pakket wel op dat u het goed regelt, de SLA’s kunnen nogal verschillen. Mocht u ook kiezen voor een privé aansluiting dan is het aan te raden om een extra aansluiting te nemen met een provider voor particulieren.

Mocht u als camping eigenaar iets extra’s willen bijvoorbeeld verder het park op, meld het aan de coöperatie. De coöperatie treedt dan in overleg met de aannemer.