Bijeenkomst kleinere campings Glasvezel

20 oktober 2016

Op 5 oktober en 6 oktober jl. vonden twee informatie avonden plaats voor kleinere campings (minder dan 30 staanplaatsen) gelegen in het gebied van Midden-BrabantGlas. Lees hier het verslag van deze bijeenkomst. Mocht u de presentatie van deze avonden willen zien, vraag deze dan op via uw coöperatie.

De avond werd geopend door Joost Bol voorzitter van Midden-BrabantGlas. Alle aanwezigen worden van harte welkom geheten.

Daarna neemt Simon van Sleuwen het woord en geeft uitleg wat er allemaal komt kijken bij een goed WIFI signaal op een camping. Bij goed WIFI komt meer kijken dan alleen een router. Simon legt uit hoe dit goed te regelen is op een camping aan de hand van een presentatie.

Wat is WIFI eigenlijk? WIFI is een netwerk verbinding en heeft in principe niets met Internet te maken. WIFI is een draadloos netwerk en er is een internet verbinding via bijvoorbeeld een glasvezel nodig om internet er over te krijgen.

Hoe zorg je ervoor dat iedereen op de camping goede ontvangst heeft? Eén Access Point (AP) kan niet veel ontvangers aan en indien het vermogen heel hoog is kan je telefoon of tablet niet terugzenden. De telefoon heeft het zendvermogen niet wat het accesspoint wel heeft. Daarom is het beter meerdere Wifi zenders met lager vermogen te hebben. De vuistregel bij een open terrein is iedere +/- 40 meter een acces point. Het advies is deze in te richten met 3 verschillende kanalen. (resp. kanaal 1, 6 of 11)

Hoe komen de gasten op je Wifi netwerk? Belangrijk is in de gaten te houden hoe zwaar een AP belast wordt. Soms kan een AP overbelast zijn door teveel gasten of te veel bandbreedte per gast.

De zendtijd moet gedeeld worden door het aantal gasten wat er verbinding mee heeft en de bandbreedte die ze gebruiken.

Kosten van de aanleg van een goed werkend WIFI systeem zijn moeilijk aan te geven. Dit is altijd maatwerk, want misschien heb je al goede kabels, goede AccessPoints of coax naar de standplaatsen.

Ook de keuze voor een frequentie om het signaal door te geven is afhankelijk van de eigen wensen. Je kunt kiezen voor 2,4 GHz maar ook voor 5 GHz. 5 GHz heeft meer capaciteit, hierin zit ook 2,4 GHz. Echter 5 GHz is duurder dan 2,4 GHz omdat er het dubbel aantal zenders in een accesspoint is opgenomen.

Nu gebruikt men op de camping een schotel of de camping verhuurt bijvoorbeeld digitenne. Maar voor TV via Wifi heb je relatief veel bandbreedte nodig. Live TV belast het netwerk enorm. Tegenwoordig heb je apps van providers om live tv te kunnen kijken. De provider schaalt op n.a.v. de bandbreedte die je hebt. Dit is een voordeel als er niet veel bandbreedte beschikbaar is, dan kan er toch tv gekeken worden maar komt de kwaliteit niet ten goede. Belangrijk is een goede bandbreedte berekening om voldoende bandbreedte te kunnen leveren aan de gasten.

Ter voorkoming van beschadigingen of vroegtijdig uitval van accesspoints kan men het beste FTP kabels of SFTP kabels gebruiken. Dit omdat deze geaard zijn. Dat is ter voorkoming van potentiaalverschil waardoor er een spanningsverschil opbouwd in het accesspoint. Deze ontlaad via de geaarde buitenmantel. Let er bovendien op dat de kabels UV en zuur bestendig zijn. Categorie 5 E is voldoende om 1 Gbit snelheid te kunnen garanderen over ongeveer 100 meter. Tevens wordt het accesspoint gevoed via deze kabels.

Vragen:

Kun je via de glasvezel ook TV kijken? Met glasvezel kun je eindeloos TV kijken. Voor vaste TV kun je ook coax leggen. MBG levert op de 2e vezel coax mee. Voor interactieve TV moet je wel perse één kastje per tv betalen met een maximum van 3 a 4 kastjes per abonnee. Dit is afhankelijk van wat de provider kan en wil leveren. Coax heeft in principe geen beperkingen wat betreft aantal aansluitbare tv’s.

Wat doe je met mensen die hun eigen router of repeater meenemen? Deze geven storing op het goed ingerichte wifi netwerk doordat deze mensen vaak niet de juiste kanalen kiezen of met extreem hoge vermogens werken. Dit veroorzaakt dan ook veel overlast. Probeer hierin een duidelijk beleid te voeren en mensen goed te informeren over de nadelen van eigen apparatuur en de nadelige invloed op de rest van het netwerk.

Algemeen advies is: slim investeren en toekomst vast investeren.

Andere weetjes: Alle Wifi standaarden zijn nog comptabel met elkaar maar er is een groei naar de nieuwste 5 Ghz verbindingen. Ongeveer 50% van de apparaten is inmiddels geschikt voor 5Ghz en gebruikt deze als voorkeurs verbinding.

Een router (in de volksmond wordt dit genoemd als het gaat om Wifi) heeft in principe niets met Wifi te maken. Deze zorgt voor het routeren van de vele internet pakketjes (door de vele gasten) en houdt doormiddel van een firewall binnen wereld binnen en buitenwereld buiten.

UTP kabel kan maximaal 100 meter overbruggen.

Er bestaan bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en aanleggen van een goed netwerk op een camping. Midden-BrabantGlas kan u hierbij adviseren.