NOS onderzoek naar glasvezel

5 mei 2017

Op de site van de NOS staat een artikel van een onderzoeksjournalist die de noodzaak van glasvezel voor de toekomst en andere mogelijkheden goed onderzocht heeft.

U kunt het volledige artikel hier lezen.

Enkele in het oog springende zaken uit dat artikel

Waarom zou je glasvezel aanleggen als je straks met 5G supersnel mobiel internet hebt?

De opvolger van 4G laat je veel sneller internetten, maar is volgens experts nog steeds geen volwaardige vervanger voor vast internet. “Om hoge snelheden te halen, heb je hoge frequenties nodig. Maar die werken alleen op heel korte afstanden”, zegt Toon Norp, expert draadloze technologie bij TNO.

Bovendien ben je bij mobiel internet altijd afhankelijk van andere gebruikers; meer gebruikers betekent trager internet. Ook zijn draadloze signalen gevoelig voor obstakels: grote muren of zelfs hele gebouwen kunnen het signaal blokkeren.

En bovendien: het duurt nog wel even tot 5G er is. “De komende jaren zien we waarschijnlijk wel een vroege versie van 5G”, aldus Bart Smolders van de TU Eindhoven. “Maar voordat we die hoge snelheden gaan halen, is het wel 2025.”

Duurder

Het aanleggen van glasvezel is duurder dan het upgraden van de oudere netwerken, omdat er een nieuwe kabel naar elk huis moet worden gelegd. Daarvoor moet worden gegraven in de straat, maar in het geval van appartementencomplexen moeten ook kabels door het complex worden getrokken. “De glasvezelkabels zelf zijn niet zo duur, maar het graven wel”, aldus hoogleraar Koonen.

Investeren in glasvezel is riskant omdat niet iedereen met een glasvezelverbinding ook daadwerkelijk een glasvezelabonnement neemt. Momenteel gebruikt maar 45 procent van de mensen met een glasvezelaansluiting die verbinding. Die abonnees zijn wel nodig om de investering terug te verdienen.

Door onze coöperatieve aanpak met al die vrijwilligers komen wij als coöperatie wel boven de 75% uit waardoor het juist wel goed betaalbaar blijft!

Waarvoor is uploadsnelheid belangrijk?

Een kattenfilmpje op Facebook zetten, vakantiefoto’s delen via WhatsApp, maar ook het voeren van een videogesprek: daarvoor is de uploadsnelheid van een internetverbinding van belang. En juist die snelheid loopt achter bij kabel- en kopernetwerken.

De naam zegt het al: het gaat om de snelheid waarmee je bestanden naar het internet stuurt. Dat in tegenstelling tot de downloadsnelheid, die vooral van belang is voor Netflixen, het gebruik van muziekstreamingdiensten en het bezoeken van websites.

Stel dat je een vakantie-album met 300 vakantiefoto’s wilt delen met familie. Als je dat doet met de gemiddelde uploadsnelheid van een gebruiker van het kopernetwerk van KPN, dan kost dat 6,5 minuut. Maar ook met het snelste abonnement van Ziggo kost dat nog 3,5 minuut. Bij snelle glasvezelverbindingen, met een uploadsnelheid van 1000 megabit, kun je in 6 seconden klaar zijn. Dat hangt wel nog af van de snelheid van de ontvanger, maar duidelijk is: glasvezel is een stuk sneller.