Wethouder Van Beek plaatst belangrijke schakel voor glasvezelnetwerk

1 februari 2018

Op woensdag 31 januari heeft wethouder Ad van Beek van de gemeente Dongen ter hoogte van de Gemeentenweg/Capelsedreef een zogeheten Point of Presence geplaatst voor het glasvezelnetwerk in het buitengebied. Een belangrijk moment voor Dongen, Dongen-Vaart, de Gemeentenweg en de Capelsedreef maar ook voor Oosteind, Waspik en Raamsdonk. Deze gebieden zullen met deze belangrijke schakel worden verlost van traag internet.

Glasvezelnetwerk van de coöperatie LangstraatGlas
De Point Of Presence (POP) maakt deel uit van het glasvezelnetwerk van de coöperatie LangstraatGlas. De POP ziet eruit als een transformatorhuisje. Hierin worden de lichtsignalen op glasvezel gezet zodat aansluitingen die ruim 10 km verder nagenoeg zonder lichtverlies kunnen ontvangen.
Ruim 3 jaar geleden richtten bewoners van het buitengebied van Midden-Brabant een 4-tal coöperaties op omdat zij in de steek werden gelaten door commerciële partijen. Daardoor bleven zij verstoken van normaal goed werkend internet. Een foto uploaden of bijvoorbeeld Netflix kijken is/was onmogelijk. Was, ja want in de regio Gilze en Rijen genieten al vele leden dagelijks van supersnel internet (tot 1 Gb/sec), hoge kwaliteit televisie en een vaste telefoonaansluiting via glasvezel. En nu komt het glasvezelnetwerk ook in De Langstraat.
Theo Krabben, voorzitter van de coöperatie: “Het is wel te begrijpen waarom de commerciële partijen ons links lieten liggen. Met heel veel hulp van vrijwillige buurtgenoten hebben we in de afgelopen jaren geprobeerd om bewoners van het buitengebied lid te maken van de coöperaties. En dat ging niet gemakkelijk. Ook de bedrijventerreinen waar we langs kwamen met ons graaftracé hebben we vaak geprobeerd te overtuigen om aan te sluiten bij ons netwerk. En zie al deze energie heeft uiteindelijk een grandioos resultaat opgeleverd: we hebben inmiddels bijna 4000 leden in Midden-Brabant, 700 kilometer netwerk zijn we aan het aanleggen en ook de grootste bedrijven van de bedrijventerreinen zoals de Vossenberg in Tilburg sluiten zich aan. Daarmee zijn we het grootste burgerinitiatief op dit gebied in Nederland en daar zijn we natuurlijk apetrots op!”

Leefbaarheid
“Toch is niet de nieuwe techniek het belangrijkste voor de coöperatie, belangrijker is de verbetering van de leefbaarheid van het buitengebied”, geeft Theo aan. “Vorige week werd er met grote krantenkoppen weer een nieuwe toepassing van zorg en internet gepresenteerd: LONGPATIENT THUIS GEMONITORD. Ja dat zal wel denk je dan als jouw internet zo traag is dat het niet eens lukt een kerstkaart te uploaden. Een video naar het ziekenhuis is dan natuurlijk helemaal onmogelijk. Steeds meer toepassingen van zorg op afstand vragen om een betrouwbare, veilige en snelle internet verbinding, het wordt daardoor mogelijk om langer zelfstandig te wonen en het is ook kostenbesparend. Kijk, 10 jaar geleden waren we net een beetje gewend aan een mobiele telefoon die niet van de zaak was. Nu kijken we al helemaal niet meer op van een automatisch aanfloepende verlichting omdat jij met je smartphone het huis binnenwandelt. Heeft u enig idee waar we over 10 jaar niet meer van opkijken? Met glasvezel ben je er in ieder geval goed op voorbereid.”
“Daarom is het fijn om te zien dat ook de gemeenten meewerken aan ons project. Het is ook eerlijk gezegd veel ingewikkelder dan je in het begin kon overzien. Allerlei hindernissen zoals renovaties van straten (je kan een glasvezel nu eenmaal niet stukje voor stukje aanleggen), dubbele bomenrijen (hoge kosten om de bomen te sparen), grondvervuiling (extra voorzorgsmaatregelen) en natuurlijk allerlei wettelijke voorschriften dreigen voortdurend roet in de planning en het financiële plaatje te gooien. Daarom is een goed advies en begeleiding van de betreffende gemeente onontbeerlijk.”
Steun
Wethouder Ad van Beek is enthousiast over deze vorm van inwonerparticipatie. “We steunen dit initiatief van harte. Goed en snel internet is niet meer weg te denken in deze tijd. Ook niet in het buitengebied. Daarom werken we graag mee aan de realisatie van dit glasvezelnetwerk. Het plaatsen van de POP bij de Gemeentenweg/Capelsedreef symboliseert deze ondersteuning heel goed. De planning valt mooi samen met de reconstructie van de Vaartweg in onze gemeente. Zo hoeven we maar één keer de weg open te breken.”