Midden-BrabantGlas en Energieverbruik

21 februari 2020

Het past bij een burgerinitiatief, zoals Midden-BrabantGlas, om ook voor het eigen energieverbruik te kijken naar maatschappelijke initiatieven. Voor de belichting van onze glasvezelverbindingen vanuit de 13 verdeelstations in ons netwerk hebben wij gekozen voor Energiecoöperatie “Energie Gilze Rijen”, waar leden hun aanbod van zonnestroom hebben gebundeld.

Maar niet alleen het inkopen van groene stroom is van belang. De verdeelstations van ons netwerk zijn zo ontworpen dat het stroomverbruik zo beperkt mogelijk is en er geen chemische koudemiddelen zijn toegepast. Zo is de noodzakelijke koeling uitgevoerd als een passieve luchtkoeling zonder koelmachine. Zelfs tijdens de hittegoven periodes in 2019 bleek deze koeling goed te voldoen. Ook de lasers voor de individuele glasvezels zijn zeer energiezuinig en gebruiken gemiddeld maar 3 Watt per uur.

Wanneer we dat afzetten ten opzichte van de energie die de zendmasten voor 4G gebruiken is de glasvezel naar de gebruiker thuis of het aangesloten bedrijf de beste keuze en over de al dan niet gevaarlijke straling hoeven we het al helemaal niet te hebben.

De glasvezelkabel

Als eerste voordeel zijn glasvezelkabels heel wat milieuvriendelijker dan koperverbindingen. Dat komt onder andere doordat de kabels minder warmte opwekken, er minder isolatiemateriaal benodigd is, het versturen van gegevens minder energie verbruikt, er geen giftige materialen in de grond komen en er bij het versturen van gegevens minder straling vrijkomt. Glasvezelkabels zijn bovendien duurzamer dan koperverbindingen en de kans op brand neemt af omdat er alleen lichtsignalen, en geen elektriciteit, door de kabels gestuurd worden.