BEDRIJFSZEKERHEID VAN UW GLASVEZELVERBINDING

20 augustus 2020

Het functioneren van uw glasvezelverbinding wordt helaas continu bedreigd door werkzaamheden aan al die leidingen die in de berm of stoep liggen of nieuw worden aangelegd. Zo zien wij bijvoorbeeld nu grote vervangingsprojecten van de waterleidingen.

Aannemers kunnen in een landelijk systeem van het kadaster zien welke leidingen er liggen, maar desondanks wil het toch gebeuren dat een glasvezelverbinding kapot wordt getrokken door een graafmachine of doorboord wordt bij het plaatsen van een verkeers- of reclamebord. Met ruim 800 km glasvezel in de grond kan dat dus nogal eens gebeuren. 

Vanuit onze 13 verdeelstations (PoP’s) wordt uw individuele huis- of bedrijfsaansluiting met 2 glasvezeladers gevoed, maar deze 13 PoP’s zijn uiteindelijk via onze belichter in Eindhoven weer aangesloten op het grote internationale internetknooppunt in Amsterdam.

Wanneer uw individuele glasvezel vanuit de PoP naar uw woning of bedrijf wordt beschadigd is dat domme pech en zorgen wij voor een snel herstel. Maar wanneer de vezels vanuit Amsterdam naar Eindhoven, of vanuit Eindhoven naar onze verdeelstations beschadigd worden, zouden we met een totale uitval van alle Midden-BrabantGlas verbindingen worden geconfronteerd.

Om dit te voorkomen hebben wij redundante, elkaar automatisch vervangende verbindingen langs afzonderlijke routes aangelegd, waardoor er dus steeds twee aparte verbindingen tussen Amsterdam en elk afzonderlijk verdeelstation hebben. De verbindingen tussen de verdeelstations Galder en Chaam, Haaren en Esch en Molenschot en Gilze zijn iets kwetsbaarder, maar zijn wel dubbel uitgevoerd binnen dezelfde hoofdkabel. Gilze, Chaam, Baarle-Nassau, Riel, Goirle, Tilburg Loven, Tilburg Vossenberg, Gravenmoer, Drunen en Haaren worden uiteraard wel redundant gevoed. Al deze verbindingen worden ook 7 x 24 uur per week bewaakt en gemeten op up- en downloadsnelheid.

Voor de liefhebber hieronder de schematische aanleg van de redundante structuur van ons netwerk. De aandachtige beschouwer zal rechts boven ook nog een koppeling van ons netwerk in het datacenter Waalwijk opmerken. Bedrijven die daar een koppeling naar toe willen, kunnen wij dus heel eenvoudig verbinden vanuit ons netwerk. Dat kunnen wij overigens ook naar het NorthC datacenter en de EFX in Eindhoven via een van de twee verbindingen naar Eindhoven.

Al deze extra voorzieningen in redundante voedingen hebben er wel toe geleid dat de hoofdstructuur van ons netwerk in 2019 100% beschikbaar is geweest.

De beide groene blokken zijn de PoP’s Gilze en Loven waar de beide afzonderlijke verbindingen vanuit Eindhoven op ons netwerk zijn gekoppeld.

Het onderstaande plaatje is het controlescherm in het netwerk operating centre (NOC) in Eindhoven met het bandbreedte gebruik up en down op elke verbinding van alle routes. Bij graafschade wordt de verbinding direct rood maar blijft via de 2e verbinding gewoon operationeel doordraaien. Links (Gilze) en rechts (Loven) zijn nu gevoed met ieder 20 bGbps en 20 Gbps reserve.  Dus het netwerk is met 40 Gbps en 40Gbps reserve klaar voor uitbreiding van beschikbare bandbreedte om de nog steeds jaarlijks verdubbelend internetgebruik op te vangen.