Het nut van het net tijdens Corona

20 augustus 2020

“Opeens moesten we van huis uit werken en de kinderen online lessen volgen. Hadden we geen glasvezel gehad dan waren we hopeloos verloren geweest.  Wij zijn superblij dat we zo’n 3 jaar geleden meteen zijn ingestapt toen de mogelijkheid ontstond om, ook in het buitengebied, op glasvezel aan te sluiten. En wie had toen kunnen denken dat we al zo snel totaal afhankelijk zouden worden van dat ene glasvezeldraadje” aldus Lieke van Kemenade.

We zijn te gast bij de familie van Kemenade in het buitengebied van Gilze. De familie van Kemenade heeft 3 kinderen in de leeftijd van 5, 7 en 9 jaar. De kinderen gaan alle drie naar de basisschool. Lieke werkt als verpleegkundige en Pim als planner bij een productiebedrijf dat hekwerken maakt. “Van de ene op de andere dag zaten we met z’n allen thuis. Allemaal online met de laptop, chromebooks en telefoons. Ga maar na hoeveel devices dat in totaal zijn. En dan zit er tussendoor ook nog wel altijd iemand TV te kijken. Met de oude koperdraadverbinding was dit echt nooit gelukt” aldus Pim. De familie van Kemenade geeft aan dat ze geen problemen of vertragingen hebben ervaren met de glasvezel toen de hele familie online aan het werk moest thuis. Ook voor de kinderen was het heel fijn dat ze de lessen zonder haperingen of andere vertragingen konden volgen. “Digitaal waren we dus goed voorbereid” vertelt Lieke. Lieke werkt inmiddels weer in het ziekenhuis, maar Pim geeft aan dat hij ook in de toekomst meer vanuit huis gaat werken en niet meer iedere dag naar kantoor gaat, ook als de Coronacrisis straks voorbij is. 

In de toekomst verwacht de familie van Kemenade dat de glasvezel ook haar nut zal bewijzen in de zorgsector, zorg op afstand wordt steeds normaler. Het zal op termijn 50-50 worden. De Coronacrisis heeft ook deze trend in een stroomversnelling gezet. Artsen die online spreekuren houden, maar ook de opkomst van systemen om mantelzorg te ondersteunen, waardoor ouderen langer in hun huis kunnen blijven wonen zullen de komende jaren aan belang winnen.

De familie van Kemenade heeft er geen moment spijt van dat ze een paar jaar geleden heeft gekozen voor glasvezel van coöperatie. Het aansluiten is destijds soepel verlopen. Het is een goede, waardevolle investering gebleken.

We bedanken de familie van Kemenade voor het open gesprek en concluderen dat, ondanks dat we van huis uit goed kunnen werken, we toch hopen dat de coronacrisis snel voorbij zal zijn.