Kijk wat u wilt en wanneer u maar wilt, wat is streamen?

13 november 2020

Het gemak van interactieve TV via het internet

Toen in de jaren 50 van de vorige eeuw de eerste TV’s in de woningkamers verschenen was het heel makkelijk. U keek analoog naar Nederland 1 en dat was het. Jaren later verscheen Nederland 2 en nog jaren daarna pas Nederland 3. Met een beetje geluk had u ook een aantal Duitse en Belgische zenders op uw scherm. Eind jaren 80 veranderde het TV-(en radio)landschap met de komst van commerciële televisiezenders zoals RTL en SBS. Er kwamen veel kanalen bij; ook kanalen die je nooit bekeek.

Digitaal signaal

Met de komst van de kabel en later glasvezel, stapte we over van analoge op digitale TV en radio. Vanaf dan kopen we ons pakket met TV-, en radiozenders bij een provider. Via de glasvezel wordt het digitale signaal gezonden naar een onbeperkt aantal TV’s in de woning. Alleen Trined kan ook nog uitzenden via het zogenaamde DVB-C-signaal. Een coaxkabel geeft dit DVB-C-signaal door aan een of meerdere TV’s in uw woning.

Interactieve pakketten

We hebben binnen Midden-Brabantglas een keuze uit een aantal verschillende providers. Met de interactieve tv-pakketten die zij bieden kunt u een TV- (en radio)uitzending live bekijken. Als u op dat moment geen tijd hebt om te kijken, kunt u meestal het programma terugkijken. Ook kunt u het programma zelf opnemen en weer afspelen zo vaak u wilt. Hoewel u zelf een pakket met zenders kiest zitten er vaak nog veel zenders bij die u nooit bekijkt. U betaalt hier wel voor (want het zit in het pakket). Dat is anders met streamen van tv-programma’s via internet. U stelt dan zelf uw pakket samen, alleen die kanalen die u wilt.

Wat is streamen

Streamen is de Engelse term voor ‘stromen’. Deze term geeft aan dat u bestanden, zoals videobeelden (tv-fragment of YouTube-filmpje) of muziek, via internet rechtstreeks op uw computer opent of afspeelt. Dit doet u zonder dat u het bestand (bijvoorbeeld tv-fragment of YouTube-filmpje) op de harde schijf opslaat. U kunt het bestand ook rechtstreeks doorsturen naar uw TV. Streamen kan op zeer veel verschillende manieren: via internet, via een intern netwerk of zelfs via een USB-kabeltje. Als u via internet wilt luisteren of kijken dan abonneert u zich meestal op een streamingsdienst zoals Spotify, Netflix of Fox Sport. Soms is het ook (gedeeltelijk) gratis zoals bij de NPO. In de meeste gevallen download u een app van de betreffende streamingsdienst. En via deze app kiest u het door u gewenste programma.

Voordelen streaming(diensten)

Nadelen streaming(diensten)

On demand TV bekijken of muziek luisteren is wel handig

Streamen is erg handig. Tenminste als u over een goede internetverbinding beschikt, zoals die van Midden-BrabantGlas. U hoeft immers niets te downloaden (vaak ofwel illegaal, ofwel duur), en u kunt direct gaan kijken of luisteren. Zo kunt u gratis muziek streamen via internet. Ook als u iets wilt bekijken dat op dat moment niet op TV is, kunt u kiezen om het via de PC of telefoon te streamen naar uw TV. U bepaalt dus zelf wat u wilt zien, op het moment dat het u uitkomt. Zo kunt u zelf bepalen welke muziek u luistert. Dat kan vaak gratis via internet, maar ook via een (betaald) abonnement van Spotify bijvoorbeeld. U kunt films bekijken wanneer u zelf wilt, bijvoorbeeld door een abonnement op Netflix of Videoland. Maar u kunt ook programma’s terugkijken die al langer dan week geleden werden uitgezonden. Kunt u niet wachten om het vervolg te zien van uw favoriete serie dan hoeft u niet te wachten. Deze kunt u die zelfs al vooruit bekijken.

Snel internet is cruciaal

Voorwaarde voor een goede kwaliteit in streaming is een hoge snelheid van en bereikbaarheid tot het internet. Met onze glasvezel zit de snelheid van het internet wel snor. Om toegang tot het internet te krijgen bieden onze providers ook alleen internet aan, dus zonder tv-pakketten. Dit kan bijvoorbeeld met provider Netrebel voor slecht € 10,00 per maand. Zij verzorgen alleen de toegang tot internet (1Gbps), de rest regelt u zelf middels streaming abonnementen. Daarnaast krijgt u bijna wekelijks weer nieuwe apps aangeboden. Om er enkele te noemen: NLziet.nl, kijk.nl, rtlxl.nl, CanalDigitaal.nl, dplay.nl, netflix.nl, videoland.nl, npostart.nl, joyne.nl, en nog veel meer.

Buitenlandse zenders

Vindt u graag de BBC, Vlaamse, Duitse en diverse andere buitenlandse zenders terug op uw TV? Of vind u het fijn om een rondje te zappen? Dan bent u het beste af met het (betaalde) zenderpakket van een provider.

Kortom

Met een beetje creativiteit kunt u online ‘gratis’ veel van het Nederlandse zenderaanbod on demand bekijken. Met behulp van moderne streaming apparaatjes zoals Chromecast bekijkt u de meeste programma’s ‘ouderwets’ op uw tv. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon de voorkeur geven aan een pakket via uw provider. Nieuwsgierig welke streaming apparaatjes er allemaal zijn? In de volgende nieuwsbrief besteden we hier aandacht aan.