Rookmelderplicht en gebruik van slimme sensoren

15 februari 2021

Onze zuiderburen zijn ons voor geweest. Al vanaf 1 januari 2020 is het in België wettelijk verplicht om elke verdieping van een woning te voorzien van minstens één rookmelder. In ons land zal deze rookmelderplicht medio 2022 pas ingaan. Gelukkig is dit al wel op tijd aangekondigd, zodat u nu al stappen kunt ondernemen. 


Woningbranden eisen enorm veel slachtoffers. Veel te weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel (binnen 3 minuten moet je de woning uit zijn) en is verstikkend. Een snelle alarmering van de buren door een slimme brandmelder kan dan levensreddend zijn.

Slimme rookmelders die ook de buren via de glasvezel van Midden-BrabantGlas alarmeren.

Om bovenstaande reden heeft Midden-BrabantGlas in 2019 en 2020 het project ‘Het Nut van uw Net’ invulling gegeven met de slimme rookmelders van de Eindhovense dienst ‘Altijd Thuis’ van het bedrijf Akkedeer, dat gespecialiseerd is in dienstverlening rondom slimme apparaten. Via uw glasvezel kunnen ook uw buren bij brand-, of desgewenst ook inbraakalarm worden gewaarschuwd.

Inmiddels hebben al meer dan 500 leden de dienst van Altijd Thuis afgenomen en vaak ook uitgebreid met bijvoorbeeld inbraakbeveiliging en cameratoezicht. 

Veiligheid van slimme apparaten

De samenwerking met Akkedeer is tot stand gekomen door de manier waarop het bedrijf uit Eindhoven haar dienstverlening aanbiedt. Met een goede service, uitgebreide kennis van de producten die ze aanbieden en bovenal een veilige dienstverlening. Al die apparaten in de woning staan namelijk via ons glasvezelnetwerk 100% veilig in verbinding met de dienst van Altijd Thuis. Dit in tegenstelling tot soortgelijke apparaten die tegenwoordig zelfs bij de Aldi, Hema en Lidl te koop zijn. 

Het advies van de brandweer

Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Plaats wel een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes. Kies voor slimme rookmelders die een alarm kunnen doormelden en waarvan de batterij capaciteit online bij te houden is, zodat ze altijd werken. Een grote woning? Kies dan voor gekoppelde rookmelders met bijvoorbeeld extra een sirene, zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

Ledenaanbod

Bereid u nu al voor op de rookmelderplicht en een veilige woning. Kijk op https://altijdthuis.nl/middenbrabantglas/ om uw woning te beveiligen en te verbinden met de veilige en goede service van Akkedeer. Leden van Midden-BrabantGlas genieten van een special partnertarief.  En woont u nog zelfstandig thuis, maar heeft u al wel ondersteuning nodig? Kijk dan eens naar www.leefsamen.nl dat is de dienst van Akkedeer die zich speciaal richt op ouderen en hun naasten en in 2019 de landelijke innovatieprijs van de Brandweer Nederland (De Gouden rookmelder) heeft gewonnen.