Streaming

19 februari 2021

In de vorige nieuwsbrief vertelden we over streamen, het openen en afspelen van bestanden, zoals videobeelden (tv-fragment of YouTube-filmpje) of muziek, via internet rechtstreeks op uw computer. Als u via internet wilt luisteren of kijken dan abonneert u zich meestal op een streamingsdienst zoals Spotify, Netflix of ESPN (Fox Sport). Soms is het ook (gedeeltelijk) gratis zoals bij de NPO. In de meeste gevallen download u een app van de betreffende streamingsdienst. En via deze app kiest u het door u gewenste programma. Maar om de beelden of muziek te kunnen afspelen op uw TV of geluidsdrager heeft u een streaming apparaat nodig en een goede internetverbinding. In deze nieuwsbrief gaan we in op deze apparaten. 

Streaming apparaten 
Wereldwijd hebben miljoenen consumenten hun provider opgezegd en in plaats daarvan gekozen om TV en films te bekijken via streaming diensten (via het internet). Streaming diensten bieden een hogere kwaliteit video en audio dan de meeste providers en dat in combinatie met minder, indien van toepassing, reclame tussen uitzendingen door. Een abonnement op meerdere streamingdiensten is bovendien ook nog eens goedkoper dan een provider. We zien dat streamingdiensten steeds meer gebruikt worden en de verwachting is dat dit de toekomst gaat worden.

Om content van het internet naar je tv te streamen, heb je een streamingapparaat nodig: dit apparaatje sluit je aan op je tv. Het apparaatje geeft je vervolgens toegang tot diensten zoals Netflix, Videoland, NPO-Start enzovoort. Streamingapparaten zijn er in alle soorten en maten en ze hebben allemaal hun sterke en zwakke punten. Sommige zijn ideaal voor reizen, terwijl anderen krachtig genoeg zijn om het middelpunt van een home theater te vormen. Op de nieuwe smart Tv- toestellen zijn die Apps vaak al standaard geïnstalleerd en kunt u deze direct met de afstandsbediening gebruiken.

Of het nu je eerste keer is met streamen of dat je je bestaande streamingapparaat wilt upgraden, het is altijd goed om een blik op de markt van streamingapparaten te werpen. Er zijn opties voor elk scenario en voor elke prijs. Met het beantwoorden van onderstaande vragen weet je welk streaming apparaat het beste bij je past. 

Wil je een streaming stick of streaming box?
Op hoofdlijnen zijn er twee verschillende typen in streaming apparaten: kleine zwarte boxjes ongeveer ter grootte van een ijshockeypuck en stickjes ter grootte van een pakje kauwgom. Vroeger was een streaming box veel krachtiger dan een streamingstick, maar tegenwoordig kan een moderne streamingstick bijna net zoveel als een streaming box.

Als je een draagbaar streamingapparaat wilt – of je wilt gewoon iets dat geen ruimte rond de tv in beslag neemt – ga dan voor een streamingstick. Als het apparaat niet draagbaar hoeft te zijn, of als je een streamingapparaat wilt met speciale functies, zoals een Ethernet-poort of gamestreaming, ga dan voor een streaming box. Voorbeelden van streaming boxen zijn Google Chromecast, Apple TV, Xiaomi Mi Box S, NVIDIA Shield TV Pro. Een voorbeeld van een streamingstick is Xiaomi Mi TV Stick.

Waar haal je je video-inhoud vandaan?
Als je regelmatig streamingproducten afneemt, bijvoorbeeld iTunes, doe je er verstandig aan ervoor te zorgen dat het streamingapparaat dat je koopt je streamingproduct naar keuze ondersteunt. Zeker als het gaat om tv-programma’s dan is het wel verstandig dit goed in de gaten te houden. Google Play en iTunes bijvoorbeeld beperken hun tv-selectie tot specifieke apparaten. Zo kunnen de via iTunes gekochte tv-programma’s alleen bekeken worden op een Apple TV en tv-inhoud uit de Google Play Store kan alleen worden afgespeeld op apparaten zoals die van Roku of NVIDIA. Als je veel tv-content koopt bij een specifieke bron, zoek dan naar het streamingapparaat dat past bij die bron..