Stroomuitval en wat nu?

21 februari 2021

Het glasvezelnetwerk van Midden-BrabantGlas is uitstekend uitgerust om de negatieve gevolgen van stroomuitval zo veel mogelijk te voorkomen. Zo zijn onze POP-stations allemaal voorzien van een batterij back-up, die er voor zorgen dat het station een aantal uren in bedrijf kan blijven bij uitval van het elektriciteitsnet. In die periode kan het energiebedrijf er voor zorgen dat de netspanning weer terugkomt of, bij ernstiger onheil, kan onze aannemer zorgen voor het tijdelijk installeren van een noodstroom generator.

Maar hoe zit het bij u thuis?
Als de netspanning in uw huis wegvalt door een externe stroomstoring zullen alle elektrische apparaten in uw huis uitvallen. Denk daarbij aan de koelkast, diepvries, de cv-ketel, het koffiezetapparaat, maar ook uw computer en de bijbehorende apparatuur voor uw glasvezelverbinding: de NTU (het witte kastje waar uw glasvezel binnenkomt), het modem van de provider maar ook de centrale regelunit van AltijdThuis. Voor uw verbindingen bent u dan aangewezen op mobiel internet via uw telecomprovider, maar de rookmelder van AltijdThuis zal geen signaal naar de centrale kunnen sturen. En misschien kunt u niet alle werkzaamheden via uw mobiele telefoon doen.

Met een simpele en relatief goedkope (€ 70 ~ € 300) oplossing kunt u hierin verbetering aanbrengen door het installeren van een UPS (Uninterruptible Power Supply). Dit is een apparaat waarop je alle echt noodzakelijke apparatuur kunt aansluiten, zodat die bij stroomuitval door de ingebouwde batterij tijdelijk van stroom worden voorzien. Op deze manier kunt u b.v. uw Wifi actief houden om met een laptop op batterijvoeding toch nog tijdelijk door te kunnen werken.

Hoe kies ik een voor mij geschikte UPS?
De keuze voor een UPS is afhankelijk van welke apparatuur u “onder spanning” wilt houden en hoe lang u dat wilt doen. U kunt daarvoor het stroomverbruik in Watt van alle apparaten optellen en dan een UPS zoeken, die dit wattage een tijdlang kan leveren. Hoe groter de capaciteit van de UPS en de accu, hoe duurder deze zal zijn. Een goede elektronica zaak of computerwinkel kan u hierbij adviseren. Ook op internet is er een ruime keuze als u al weet wat u precies wilt hebben.

Kan ik een UPS zelf installeren?
Ja, dat is vrij eenvoudig, zie hiervoor onderstaand voorbeeld van een aansluitschema. U steekt de stekker van de UPS in het standaard 230Vstopcontact en de stekkers van de te beveiligen apparatuur in de uitgaande stroomvoorziening van de UPS. Zolang er geen stroomstoring is zal de UPS zijn interne batterij opladen en de aangesloten apparatuur van stroom voorzien. Bij stroomuitval neemt de interne batterij direct zonder enige spanningsonderbreking deze taak over.

Let wel op dat u de juiste stekkers heeft om apparaten aan te sluiten. Een UPS heeft vaak een C13 uitgang, daarvoor heb je dan een verloop nodig: C14 naar CEE 7/4.

Voorbeeld aansluitschema