Freedom Internet

25 april 2021

De nieuwe provider op Midden-BrabantGlas.

Veel leden vroegen om een uitbreiding van het aantal consumentenproviders op het netwerk van Midden- BrabantGlas. Met veel genoegen zullen wij binnenkort Freedom Internet op ons netwerk verwelkomen.
Freedom Internet is ontstaan op initiatief van een actiegroep die voor Nederland de meerwaarde van XS4ALL wilde behouden, nadat KPN besloot dit bedrijf op te gaan heffen.

We spreken met Anco Scholte ter Horst, die vanaf begin 2020 leiding geeft aan een team van 18 personen.

‘Technische kwaliteit, echte aandacht voor privacy en veiligheid zijn onze drijfveren. En daar hoort ook bij dat wij onze mening geven over al dan niet gewenste regulering’, aldus Scholte. Dus trok men ook stevig aan de bel toen het kabinet vond dat in encryptie van chatprogramma’s, zoals WhatsApp, zogenaamde backdoors zouden moeten worden ingebouwd. En het feit dat schoolkinderen al min of meer gedwongen een gmail-account krijgen, is Freedom Internet een doorn in het oog.

Dat privacy niet alleen met de mond wordt beleden blijkt ook uit dat data van klanten niet met anderen wordt gedeeld wanneer dat niet echt nodig is. ‘Waarom zou een samenwerkingspartner moeten weten of ‘de heer’ of ‘mevrouw’ Jansen klant is. Dat is niet relevant, dus die informatie wordt niet gedeeld. En het Freedom Internet email-adres heeft ook niemand anders nodig. Moet onverhoeds toch eens een monteur naar de klant dan krijgt hij een tijdelijk alias-adres om contact te leggen. Dat tijdelijke adres wordt daarna weer verwijderd’, legt Scholte uit. Het lijkt overdreven, maar veiligheid en privacy zitten in het DNA van het bedrijf.

Met respect wordt gekeken naar de andere consumentenproviders, waarbij men zichzelf als premium provider wil positioneren. Klanten krijgen maximaal vijf ‘meekijkvrije’ email- adressen met een goede encryptie op een eigen server van Freedom Internet die uiteraard hier in Nederland staat. Mocht je ooit om wat voor reden bij Freedom Internet vertrekken dan kan dit mailadres en ook een gevraagde eigen domein-naam worden meegenomen.

Voor tv maakt men gebruik van Canal Digitaal, het tv-platform waarvan ook vele andere providers gebruik van maken. Ook bij Freedom Internet wordt gekozen voor de routers van het Duitse Fritzbox. Berlijn is duidelijk dichterbij dan het verre China om snel te kunnen schakelen om verbeteringen in de firmware van de routers aan te brengen en updates uit te voeren. Daarnaast levert FRITZ!Box ook prima repeaters en andere aanvullende apparatuur om een thuisnetwerk van goede kwaliteit te kunnen realiseren.

Naast de traditionele triple play diensten van internet/tv/telefonie komt er binnenkort ook de mogelijkheid om een eigen private cloud hier in Nederland aan het abonnement toe te voegen. De mogelijkheid voor het hosten van een eigen webnaam is al genoemd en voor de verdere toekomst wordt gekeken of ook mobiele telefonie aan het abonnement kan worden gekoppeld.

Maar voor de korte termijn staat het krijgen van een nieuwe naamsbekendheid voorop om een stevig klantenbestand op te kunnen bouwen. Men is dan wel een jonge provider, maar de mensen die er werken hebben wel een schat aan ervaring mee het bedrijf in gebracht.