Wifi-tips

13 mei 2021

Wat kun je doen wanneer het beter zou moeten?

Veel apparaten in huis zijn via een draadloos netwerk (wifi) aan internet verbonden. Consumenten geven vaak aan dat ze ‘traag internet’ hebben, maar bedoelen dan dat ze last hebben van ‘trage wifi’. Het Wifi wordt echter niet door Midden-BrabantGlas aan de leden geleverd maar door uw provider of zoals nu door nagenoeg elke provider wordt toegestaan, een door uzelf aangeschafte router met daarin Wifi.
Bij een draadloos netwerk is het bereik beperkt tot enkele tientallen meters vanaf de wifi-zender in de router of wifi-modem. Hoe verder weg van de zender, hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid. Bovendien is de kans op verstoring van het draadloze signaal groot, door muren, plafonds en andere obstakels. Lees hier een aantal tips ter verbetering.

Tip 1 Herstart je Modem

Wanneer de hele familie met allerlei mobiele apparaten bezig is wil een modem wel eens de weg kwijtraken en dienst weigeren. Start het modem dan eens opnieuw op: stekker 10 seconden uit het 230V stopcontact en weer aansluiten. Helpt dit niet, kijk dan op de helpdeskpagina van je provider (op je telefoon via het mobiele netwerk) of er een storing gemeld is. Wanneer dat niet het geval is kun je de helpdesk van de provider bellen die op afstand de ‘gezondheid’ van je modem kan controleren. Moet je het modem heel vaak herstarten dan is het ook aan te raden met de provider te bellen, want dan kan door de leeftijd het modem wellicht de eisen van de huidige tijd niet meer aan.

Tip 2 Bepaal je internetsnelheid

De door de providers op Midden-BrabantGlas geleverde internetsnelheid mag kan eigenlijk geen probleem zijn. Controleer dat voor de zekerheid door de desktop of laptop rechtstreeks met een kabel aan het modem te koppelen. Ga dan naar speedtest.net/nl waar je op de website de snelheid van jouw verbinding kunt meten. Komt die bij benadering overeen met de met de provider afgesproken snelheid dan zit de traagheid in jouw Wifi-netwerk en komt tip 3 in beeld.

Tip 3 Meet de snelheid op verschillende plaatsen in huis

Verbind een tablet, laptop of smartphone via Wifi met het Internet. Meet dan met speedtest.net/nl dicht bij het modem de snelheid. AIs daar de snelheid al heel traag is, zal er vermoedelijk iets mis zijn met de Wifi-zender in het modem of zijn het de router-instellingen die niet juist ingesteld staan. Neem dan contact op met jouw provider. Is de snelheid bij het Modem wel goed ga dan vervolgens de snelheid meten in alle kamers. Zo krijg je een compleet beeld en kun je met een van de volgende tips aan verbeteringen gaan werken.

Tip 4 Verplaats het modem naar een centralere plaats in huis

In 40% van de woningen hangt het modem in de meterkast. En dat is ten opzichte van veel vertrekken in het huis niet de meest ideale plaats. De router met Wifi van de provider op een centralere plaats hangen met uiteraard een vaste (langere) kabelverbinding naar de glasvezelmodem kan al voor veel verbetering zorgen. Tip 7 is vaak echter een simpelere oplossing.

Tip 5 In plaats van 5GHz toch 2,4 GHz gebruiken

Wanneer je weinig andere Wifi-netwerken in de directe omgeving hebt kan het handig zijn primair toch de 2,4 GHz frequentie te gebruiken, omdat deze beter door deuren en muren gaan (lagere datasnelheid maar wel meer afstand te overbruggen). Toch veel netwerken in de buurt. Dan kan juist het wel gebruiken van 5GHz een voordeel bieden.

Tip 6 Controleer de Wifi-snelheid van jouw apparaten

Blijft de snelheid dan nog steeds achter dan wordt het tijd voor een structurele oplossing door de uitbreiding van het Wifi-netwerk met aanvullende Wifi- zenders. Het eenvoudigst gaat dat met de aanschaf van een of meer Mesh Wifi- repeaters. En aangezien de meeste providers een FRITZ!Box-modem leveren heeft het de voorkeur ook repeaters van FRITZ!Box aan te schaffen. Installatie is heel eenvoudig met een simpel stappenplan en samen met je modem creëren deze repeaters een groot netwerk in het hele huis. Maar uiteraard kun je er ook voor kiezen bekabelde access points (extra zenders) in jouw huis te installeren.

Tip 7 Vergroot je netwerk met extra Wifi-zenders

Blijft de snelheid dan nog steeds achter dan wordt het tijd voor een structurele oplossing door de uitbreiding van het Wifi-netwerk met aanvullende Wifi- zenders. Het eenvoudigst gaat dat met de aanschaf van een of meer Mesh Wifi- repeaters. En aangezien de meeste providers een FRITZ!Box-modem leveren heeft het de voorkeur ook repeaters van FRITZ!Box aan te schaffen. Installatie is heel eenvoudig met een simpel stappenplan en samen met je modem creëren deze repeaters een groot netwerk in het hele huis. Maar uiteraard kun je er ook voor kiezen bekabelde access points (extra zenders) in jouw huis te installeren.