VOOR DRUKKERIJ DE JONG IS DE GLASVEZEL VAN MIDDEN-BRABANTGLAS ESSENTIEEL

10 november 2021

IT wordt een steeds groter onderdeel van het totale proces

Koninklijke drukkerij Em. de Jong is al sinds 1906 gevestigd in Baarle-Nassau. Inmiddels is het de vierde generatie die aan het roer staat van dit familiebedrijf. Met dit bedrijf bestaan al sinds het prille begin van onze coöperatie nauwe banden, waarbij de heer De Jong de aanleg van ons glasvezelnetwerk ook persoonlijk heeft bevorderd. We spreken met de heer Sjoerd Hazenberg. Hij is business process manager en werkt 21 jaar bij dit bedrijf. Sjoerd legt uit dat het bedrijf uit vijf drukkerijen bestaat, die zijn gevestigd in Nederland, België en Duitsland. Totaal werken er 1200 medewerkers. De groep is op drie gebieden actief. Huis-aan-huis drukwerk zoals reclamefolders is de grootste activiteit; daarin zijn ze zelfs een grote speler op Europees niveau. Ook komt veel van het drukwerk van hun hand, dat in supermarkten en andere winkels voor communicatie wordt gebruikt. In Gennep worden voorts de ons bekende weekbladen gedrukt en andere kranten. 

IT als verbindend proces

Op de locatie Baarle-Nassau werken ongeveer 400 personen en hier is ook de centrale IT-afdeling van het bedrijf gevestigd. Het gaat natuurlijk uiteindelijk om het drukwerk, maar IT heeft een steeds belangrijkere verbindende rol tussen de processen. Niet alleen wordt de stroom data die digitaal wordt aangeleverd steeds groter, ook de druk- en logistieke processen werken steeds meer geautomatiseerd en hebben steeds meer stuurdata nodig. Zo krijgen drukmachines rechtstreeks data binnen over de te bedrukken papiersoorten en overige machine voorinstellingen. Aangezien er volcontinue wordt geproduceerd, moeten daarmee ook hoge eisen worden gesteld aan de continuïteit van de datastromen. Ook de betrouwbaarheid en veiligheid spelen een grote rol. 

Glasvezel

Sjoerd Hazenberg geeft aan dat Baarle-Nassau een complex gebied is waar netwerken van Nederlandse en Belgische providers door elkaar lopen. Hij vertelt: “Midden-BrabantGlas (MBG) heeft ons een apart netwerk kunnen leveren”. Dat biedt voor de drukkerij een goede bedrijfszekerheid en veiligheid en ook back-up mogelijkheden zijn daarmee ingeregeld. Om volledig redundant te zijn, zijn ze ook aangesloten op het netwerk van een grote landelijke provider. MBG voorziet ook in het veilige transport van data met een bedrijfspand dat werd gekocht aan de overkant van de straat. Sjoerd is zeer te spreken over de service die hij ondervindt van MBG en onze projectmanager Jo van de Pas: “Qua service is het superfijn werken, want op het moment dat we een vraag sturen krijgen we een antwoord”. 

Digitale toekomst 

Volgens Sjoerd gaan de ontwikkelingen in de IT op dit moment bijzonder snel. Duidelijk is in ieder geval wel dat het datagebruik ieder jaar toeneemt. Ook de prijzen van dataverbindingen wijzigen snel. Het is vrijwel onmogelijk om meer dan 2-3 jaar vooruit te kijken. 

Het digitale tijdperk biedt natuurlijk ook de mogelijkheid om “digitaal” te lezen, op computerschermen, tablets of e-readers. Bij drukkerij De Jong zijn ze er echter van overtuigd, dat er daarnaast altijd een behoefte zal bestaan aan lezen op papier. En daar gaan ze vol voor.