BEN ALERT OP GRAAFSCHADE. U KUNT ONS HELPEN

14 februari 2022

Er wordt in Nederland heel veel gegraven. Dat is bijvoorbeeld nodig voor vervanging van rioleringen, water- en gasleidingen, of voor verzwaring van het elektriciteitsnet. Bij graven moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen. Zo moeten bedrijven en particulieren voor het graven met machines een melding doen bij het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) van het kadaster. In het KLIC-systeem is ook te vinden waar kabels liggen; waar je bij het graven dus op moet letten.

Toch gaat het vaak mis. Met onze 800 km aan glasvezelkabel-tracé is een graafschade voor Midden- BrabantGlas helaas vaak aan de orde van de dag. In 2021 hadden we 84 keer te maken met graafschades. Die worden opgelost door de firma Circet (voorheen Spitters), waarmee wij een servicecontract hebben.

Natuurlijk staat een snelle en goede reparatie voorop. Maar daarnaast start ook een proces om de schade vergoed te krijgen door de veroorzaker. Vaak ziet de reparatieploeg wie de veroorzaker is. Meestal is er ook een KLIC-melding gedaan, zodat we kunnen zien wie ter plaatse aan het graven was. Maar in een aantal gevallen is dat helaas niet zo duidelijk. Dan is de spreekwoordelijke vogel gevlogen en is het zoeken wie de schade veroorzaakt heeft. Er zijn zelfs (onder)aannemers die niet altijd een KLIC-melding doen, terwijl dat wel verplicht is. Ook wordt aansprakelijkheid regelmatig ontkent met allerlei smoesjes.

Als het schadedossier te zwak blijkt, moet Midden-BrabantGlas voor de herstelkosten opdraaien, wij als leden gezamenlijk dus. Maar wij kunnen als leden ook behulpzaam zijn om die kosten te voorkomen. U kunt voor ons allen fungeren als ogen en oren ter plaatse. Bijvoorbeeld als uw internetverbinding weg valt en u ziet dat er in de straat gegraven wordt. Wij vragen u dan om ons even te informeren. Maak foto’s van betrokken voertuigen met bedrijfslogo’s en kentekens. Leg in een email naar support@midden-brabantglas.nl ons de lokale situatie uit en geef zoveel mogelijk informatie over de veroorzakers. Stuur ook de door u gemaakte foto’s mee naar support@midden- BrabantGlas.nl, deze dienen als bewijs dat men er toch echt aan het graven was. Bij vragen hierover mag u ook altijd even bellen met Support 06-54661488.