VERPLICHT ROOKMELDERS IN HUIS PER 1 JULI 2022

10 mei 2022


Vanaf 1 juli van dit jaar is een rookmelder in uw woning verplicht. Onlangs reikte Midden-BrabantGlas enkele sets slimme brandmelders uit aan de initiatiefgroep Glasvezel Herpt. Deze werden meteen in gebruik genomen en aangesloten op het glasvezelnetwerk. Door ook de buren op te nemen in de lijst van te alarmeren mensen bij brand, kan bij uw afwezigheid toch snel worden gereageerd. 

Woningbranden eisen enorm veel slachtoffers. Veel te weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel (binnen 3 minuten moet je de woning uit zijn) en is verstikkend. Een snelle alarmering van de buren door een slimme brandmelder kan dan levensreddend zijn.

Het advies van de brandweer

Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Plaats wel een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes. Kies voor slimme rookmelders die een alarm kunnen doormelden en waarvan de batterij capaciteit online bij te houden is, zodat ze altijd werken. Een grote woning? Kies dan voor gekoppelde rookmelders met bijvoorbeeld extra een sirene, zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

Slimme rookmelders voor initiatiefgroep Glasvezel Herpt.

De initiatiefgroep Glasvezel Herpt heeft onlangs van Midden-BrabantGlas enkele sets slimme brandmelders ontvangen. Zij hebben zich in 2020 ingezet voor het werven van voldoende leden, zodat Midden-BrabantGlas ook in Herpt glasvezel kon aanleggen. Als dank voor hun inzet ontvingen zij de sets slimme brandmelders. ‘Ik heb meteen mijn buurvrouw ingevoerd om bij brand gewaarschuwd te worden,’ aldus Esther Dirks, een van de initiatiefnemers. ‘Dat geeft toch een gerust gevoel’. 

Samen sterk

Door een snelle alarmeren van de buren, kan bij brand snel worden gereageerd en kunnen levens gespaard worden. De aanrijtijden van de brandweer in het buitengebied zijn langer dan 10 minuten. De eerste 10 minuten na het uitbreken van de brand, zijn van levensbelang voor mensen die zich in het brandende pand bevinden. Het snel waarschuwen van buren, kan dus veel ellende voorkomen. 

Uitbreiding naar een alarminstallatie

Brandmelders zijn in vele soorten en maten te verkrijgen, ook slimme brandmelders. De brandmelders die Midden-BrabantGlas heeft uitgegeven zijn van Altijd Thuis/Akkedeer. Met Altijd Thuis is overeengekomen dat de brandmelders rechtstreeks op poort 4 van de glasvezelunit van Midden-BrabantGlas kunnen worden aangesloten. Tevens is deze set brandmelders uit te breiden tot een alarmsysteem voor uw woning met deurcontacten, bewegingsmelders en zelfs een sirene.

Ledenaanbod

Altijd Thuis/Akkedeer heeft voor u als lid van Midden-BrabantGlas een speciaal tarief voor brandmelders. Kijk op https://altijdthuis.nl/middenbrabantglas/ om uw woning te beveiligen en te verbinden met de veilige en goede service van Akkedeer. En woont u nog zelfstandig thuis, maar heeft u al wel ondersteuning nodig? Kijk dan eens naar www.leefsamen.nl dat is de dienst van Akkedeer die zich speciaal richt op ouderen en hun naasten en in 2019 de landelijke innovatieprijs van de Brandweer Nederland (De Gouden rookmelder) heeft gewonnen.