WIFI PROBLEMEN OPLOSSEN

15 november 2022

Veel vragen die we krijgen gaan over Wifi-ontvangst en bereik.
Het gaat dan om de draadloze internetverbinding in om uw huis. Die is soms niet overal bereikbaar en/of niet snel genoeg voor de apparaten die u op diverse plekken in uw huis gebruikt, zoals pc, tablet, mobiele telefoon (over Wifi) en allerlei draadloze apparatuur (videodeurbel, camera, weerstation, enz.).

De router speelt in uw thuisnetwerk een centrale rol. Dat is het kastje dat aangesloten is op het glasvezelmodem van Midden-BrabantGlas, die vaak in de meterkast hangt (met groene lampjes aan de zijkant). De meeste providers leveren een router met de naam Fritz!Box.

Als de Wifi het niet doet, kunt u het beste uw router (Fritz!Box) opnieuw opstarten, door de stekker eruit te trekken, 20 seconden te wachten en dan terug te plaatsen. Datzelfde kunt u ook doen voor het glasvezelmodem. Het kan ook zijn dat de Wifi het wel doet, maar de internetverbinding is weggevallen door een storing (lampje op de router). Meldt dat dan aan uw provider en/of kijk (via 4G) op de site van uw provider of er storingen zijn. Op de site www.allestoringen.nl staan alle storingen in Nederland van alle providers.

Als de Wifi het dichtbij het modem het wel goed doet, maar verder weg niet. De router leverancier heeft meestal apps, om de situatie helder in kaart te brengen. Vervolgens kunt u overwegen om het signaal te “versterken” op een of meer plekken. Dat kan met:

  1. Repeater. Dit apparaatje ontvangt het draadloze signaal en versterkt dat. Het moet worden geplaatst, waar het te ontvangen signaal nog sterk genoeg is. Afhankelijk van de situatie kunnen meerdere Repeaters nodig zijn.
    – Neem altijd een kwaliteit Repeater van hetzelfde merk als de router, voor een zgn. Mesh-netwerk zonder snelheidsverlies. (Technieken die o.m. worden gebruikt zijn Mesh Wifi steering, beamforcing en cross band repeating.)
    – Zorg ervoor dat het hele netwerk dezelfde naam en wachtwoord heeft.
  1. Acces Point (AP). Indien een netwerkkabel kan worden doorgetrokken vanaf de router kan hierop een AP (soms ook een Repeater) worden aangesloten, die vervolgens Wifi uitzendt. Ook is dit vaak de beste oplossing om een grotere afstand te overbruggen naar bv. een garage of stal los van het huis (maximaal 100 meter). Zeker als er tussenliggend geen Wifi nodig is.
  2. Powerline. Dit zijn 2 apparaten die via het stroomnet internet aan elkaar doorgeven en vervolgens draadloos verspreiden. Deze oplossing is alleen te gebruiken als een andere echt niet mogelijk is. Het werkt het beste met stopcontacten die op dezelfde fase zijn aangesloten.

    Klik hier voor een vereenvoudigde versie over wifiproblemen