Bankje ter herinnering aan Peter Wouters

15 juli 2023

Zonder Peter geen glasvezel in het buitengebied

Kunt u zich het nog herinneren. Zo’n 10 jaar geleden stonden er in de kernen van Gilze en Rijen mooie mobiele inlooppunten van Reggefiber (KNP). Want zij kwamen de inwoners voorzien van een snelle internetverbinding. Voor de bewoners van het buitengebied was dit een geschenk uit de hemel.  Zij konden namelijk het internet bijna niet op, want zij hadden geen kabel zoals de inwoners van de kernen. Zij moesten het doen met de al 100 jaar oude koperdraad van KPN. Maar nee, dat kon niet. Reggefiber kwam niet verder dan de kernen van Gilze en Rijen, de krenten uit de pap. Het buitengebied… nee dat was niet rendabel voor de commerciële partijen. Jammer jongens! Een paar inwoners van het buitengebied lieten het er niet bij zitten. Zij voorzagen dat een snelle internetverbinding nodig was om het buitengebied leefbaar te houden. En wat een gelijk hadden ze, zo bleek een paar jaar later toen corona uitbrak. Eén van de initiatiefnemers was Peter Wouters.  Samen met o.a. de nu nog huidige bestuursleden Frans Martens, Corné van den Boogaart en Antonet Krol werd besloten dan maar zelf proberen glasvezel aan te leggen. Initiatiefnemer van KempenGlas, Jo van de Pas, werd projectleider, en samen gingen ze van start. 

Een omvangrijke operatie werd opgezet. Net als bij het kleinere Kempenglas werd gekozen voor de coöperatieve vorm.  Corné; “Ik kende Peter vanuit de landbouwsector, de ZLTO. Ook hier was Peter altijd met coöperatieve initiatieven bezig. Peter was een echte coöperatieman. Het lag voor mij dan ook voor de hand dat Peter voorzitter zou worden van de club.” Frans Martens: “Samen met Peter heb ik avonden scenario’s uitgewerkt en zitten rekenen of onze plannen wel haalbaar zouden zijn. We hadden er zeker in de beginfase een hele kluif aan om voldoende ledenkapitaal bijeen te krijgen. Dat hadden we nodig om een lening bij de bank af te kunnen sluiten voor ons project.” Antonet Krol: “Van Peter heb ik het coöperatief denken geleerd. Een heel sociaaleconomisch model, waarbij de ‘winst’ bij de mensen zelf blijft. Peter was heel zuiver in het ‘coöperatief’ denken en eerlijkheid stond altijd voorop. Het kon niet zo zijn, dat degene die eerst afwachten voordeel zouden hebben ten opzichte van degene die wel eerder hun nek uit durfde te steken.” Ook de wijze waarop leden werden geworven werd van te voren nauwkeurig uitgedacht. Bedenk dat veel inwoners 10 jaar geleden nog moesten worden overtuigd van het nut van een goede internetverbinding, nu is dat niet meer voor te stellen. GilzeEnRijenGlas verkreeg door haar aanpak als eerste van de vier coöperaties (GilzeEnRijenGlas, LangstraatGlas, Baarle-NassauGlas en GroenewoudGlas, die samen MiddenBrabantGlas vormen), voldoende leden om te starten met de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Vooral in de beginfase zat het niet altijd mee, maar Peter gaf niet op. De leefbaarheid van ons mooie buitengebied, stond voor hem voorop. Nu 10 jaar later ligt er over het hele buitengebied van Midden-Brabant en op een groot aantal industrieterreinen in de regio glasvezel van Midden-BrabantGlas. De kans dat ‘onze’ glasvezel zonder Peter er nu zou liggen, is klein. Helaas is Peter ons zo’n anderhalf jaar geleden ontvallen. Het bankje ter gedachtenis aan Peter is een postuum dank je wel voor al zijn inzet en betrokkenheid bij de leefbaarheid van ‘ons’ buitengebied. Op vrijdag 7 juli jl. onthulde burgemeester Alssema samen met de weduwe van Peter het bankje ter nagedachtenis aan Peter. Het bankje is te vinden bij het POP ‘huisje’ van GilzeEnRijenGlas (vanuit hier worden de glasvezels verdeeld over het buitengebied van Gilze en Rijen) aan de Biestraat te Gilze. Vanaf deze locatie kan ook te voet of met de fiets worden genoten van ‘ons’ mooie buitengebied.